Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • OD HIPOTETIČNOG DO EGZAKTNOG U JEZIKU

OD HIPOTETIČNOG DO EGZAKTNOG U JEZIKU

Cijena
3,98 €
Šifra oglasa: 27806330

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Trnje, Kruge
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

VLADIMIR REHAK
IZ UVODA:
Ova je knjiga napisana na osnovu jezičnih istraživanja u mojoj dok­torskoj disertaciji pod naslovom »Utvrđivanje tipova sintaktičkih odnosa riječi u hrvatskosrpskom i ruskom jeziku« (Zagreb, 1965.). Dok se u diser­taciji djelomično obrađuje ruski jezik i ostali slavenski jezici, ovdje je postavljen zadatak da se problematika iznese u općim crtama, a hrvatsko-srpski jezik se uzima samo kao primjer građe za istraživanje. Jednako predmet istraživanja mogao je biti bilo koji drugi slavenski jezik.
Osnovni je cilj ove knjige da iznese rezultate jednog jezičnog istra­živanja, kao i principe i metode po kojima je to istraživanje vršeno. Zato građa i operacija na njoj niti nisu dati u cjelini. Prikaz cjelovite analize zahtijevao bi mnogo veći opseg knjige.
U ovu su knjigu uneseni i neki novi elementi kojih nema u diser­taciji. Oni su pak izvedeni na osnovu osnovnih principa postavljenih u njoj. Usput se čitalac upoznaje i s nekim tekovinama suvremenog strukturalizma.
Imajući na umu primjenu matematičkih i logičkih metoda u suvre­menoj lingvistici, ovdje ću ukratko iznijeti način kako sam izvršio mor­fološku i sintaktičku klasifikaciju riječi, način promatranja odnosa između morfoloških i sintaktičkih jedinica i zatim neke zakonitosti koje vladaju u rečeničnim strukturama.
131 STR
Oglas objavljen
30.03.2019. u 18:14
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
10 puta