Behaudin Selmanović, Ante Starčević, 2 certifikata, 1941 g.

  • Cijena: 8.000kn
  • Približno: 1.076
  • Šifra oglasa: 24440712
  • Objavljen:
  • Do isteka je još:
  • Oglas prikazan: puta
Podaci o oglasu
Lokacija: Grad Zagreb, Podsused - Vrapče, Vrapče
Stanje: rabljeno

Opširnije:

ulje na platnu 635x454 mm, sa orginalnim masivnim okvirom 700x610 mm. Slika je potpisana i datirana, 2 neovisna certifikata autentičnosti i ekspertiza slike, a rađena je i instrumentalna analiza slike. Slika i orginalni okvir u odličnom stanju. KRAJNJE I KRATKOTRAJNO SNIŽENO! informacije na mob:0981335763
POGLEDAJTE I OSTALE UMJETNNE IZ PONUDE pod: svi oglasi ovog oglašivaća, za više umjetnina popust po dogovoru, ili ako želite zamijeniti, ponuditi ili procijeniti svoju umjetninu slobodno se javite!
Postoji portret Ante Strarčevića istog autora iz 1938 g. i druge dimenzije u vlasništvu Matice hrvatske koja je bila na posudbi Ministarstvu kulture , a članci se mogu pronači na internetu. O Selmanoviću kao slikaru i portretu Ante Starčevića pisao je i g.. Miljenko Jergović (https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/behaudin-selmanovic-slikar-koji-je-vjerovao-u-svjetlo-covjekove-duse/)
Behaudina Selmanovića danas smatraju za jednog od najzančajnijeg bosanskohercegovačkih slikara, a njegovih slika nema nigdje u ponudi!
Behaudin Selmanović Selman (Pljevlja, 1915 – Sarajevo, 1972) je bosanskohercegovački slikar. Studirao je na Državnoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937-1943. (Prošao je kroz slikarske škole Krste Hegedušića, Joze Kljakovića i Marina Tartaglie, inače velikana hrvatskog slikarstva. "Od ovog posljednjeg, kod kojeg je bio i na specijalki, upamtio je najviše pouka, od kojih se one, da uvijek treba slikati pred motivom, držao cijelog života", napisali su kustosi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.)
"Živio je i radio teško, mukotrpno slažući potez do poteza poput kakvog srednjovjekovnog zanatlije. Radilo se o rijetko upornom, rijetko poštenom traženju vlastitog izraza pri čemu slikar nije pravio nikakve kompromise sa sredinom i nije joj ni za dlaku popuštao. Njegov profesor, Marino Tartalja, ulio mu je ljubav prema Sezanu i modernoj umjetnosti. Rođeni kolorista, našao je srodnika u Matisu. Orijent je Selmanović nosio u krvi; bio je dio njegove svakidašnjice, gledao ga je sa lehvi ispisanih vizuelno upečatljivim arapskim pismom, sa istočnjačkih ćilima i serdžada. Selmanović je bio ono što se ateljerskim žargonom naziva „čisti likovnjak“, kod njega nema brzih, spontanih izljeva, svaka slika rješava jedan likovni problem." (Azra Begić, parafraz. prema "Umjetnost BiH 1945 - 1974")
Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Za života je imao dvije samostalne izložbe u Sarajevu 1966. i 1971. Za svoj rad dobitnik je Dvadesetsedmojulske nagrade, najvećeg republičkog priznanja. Za života je svoja djela zavještao Republici Bosni i Hercegovini, izuzev djela koja se nalaze kod privatnih lica i institucija. Danas se dio njegove zaostavštine nalazi u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine i drugim galerijama, muzejima i samostanima u BiH.
Prva retrospektivna izložba radova Behaudina Selmanovića otvorena je decembra 1986. godine u UGBiH. Od 1994. jedna osnovna škola u Sarajevu nosi ime Behaudina Selmanovića.[
Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Behaudina Selmanovića, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića je u novembru 2015. godine organizovao niz aktivnosti koje su imale za cilj da pokrenu pitanje značaja ovog umjetnika i njegovog stvaralaštva. U nastojanju da sistematično pristupi istraživanju djela Behaudina Selmanovića, inicirajući jedan novi, sveobuhvatniji pristup različitim slojevima njegovog stvaralaštva, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića organizovao je naučni skup, čiji je temeljni cilj bio prikazati i afirmisati vrijednost Selmanovićevog slikarstva i nemjerljivi značaj koji je njegovo stvaralaštvo imalo u historiji bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. U Bošnjačkom institutu i Umjetničkoj galeriji BiH postavljena je izložba "Behaudin Selmanović 1915 - 2015" na kojoj su izložena djela iz kolekcija galerija, muzeja i samostana Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj djela iz privatnih kolekcija. Bitan segment programa obilježavanja stogodišnjice rođenja Behaudina Selmanovića koji je inicirao i organizirao Bošnjački institut, bio je i edukativno-kreativni rad sa učenicima/ama i studentima/icama. Organizovan je veliki broj tematskih obilazaka izložbe za različite ciljne skupine. Stručno predavanje o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i tematski obilazak izložbe organizovan je za studente/ice historije umjetnosti i likovnih umjetnosti, koji su nakon rada sa svojim mentorima dobili priliku da izlažu svoje radove na studentskoj konferenciji i izložbi koje su organizovane u aprilu 2016. godine u prostorijama Bošnjačkog instituta.
Bošnjački institut priprema zbornik radova sa naučnog skupa o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i katalog izložbe "Behaudin Selmanović 1915 - 2015".
Po uzoru na naučni skup održan u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu, Općina Pljevlja je u novembru 2015. u okviru "Pljevaljskih novembarskih svečanosti" organizovala "Omaž slikaru Behaudinu Selmanoviću povodom stogodišnjice rođenja".

Podaci o korisniku

Županija
Grad Zagreb
Država
Hrvatska