• Behaudin Selmanović, Ante Starčević, 2 certifikata, 1941 g.
  • Behaudin Selmanović, Ante Starčević, 2 certifikata, 1941 g.
  • Behaudin Selmanović, Ante Starčević, 2 certifikata, 1941 g.
  • Behaudin Selmanović, Ante Starčević, 2 certifikata, 1941 g.
  • Behaudin Selmanović, Ante Starčević, 2 certifikata, 1941 g.
  • Nemoj propustiti priliku!

  • Moguća dostava

Behaudin Selmanović, Ante Starčević, 2 certifikata, 1941 g.

Cijena
20.000 kn ~ 2.655 €
Šifra oglasa: 24440712

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Podsused - Vrapče, Vrapče
Stanje
rabljeno
Mogućnost dostave
Dostava moguća

Opis oglasa

ulje na platnu 635x454 mm, sa orginalnim masivnim okvirom 700x610 mm. Slika je potpisana i datirana, 2 neovisna certifikata autentičnosti i ekspertiza slike (jedan sadrži analizu slike prof. Đure Vanđure) Rađena je i instrumentalna analiza slike. Slika i orginalni okvir u odličnom stanju, godina: 1941, vjerojatno jedina slika Behaudina Selmanovića na tržištu umjetnina!
POGLEDAJTE I OSTALE UMJETNNE IZ PONUDE pod: svi oglasi ovog oglašivaća, za više umjetnina popust po dogovoru!
Postoji portret Ante Strarčevića istog autora iz 1938 g. i druge dimenzije u vlasništvu Matice hrvatske koja je bila na posudbi Ministarstvu kulture , a članci se mogu pronači na internetu. O Selmanoviću kao slikaru i portretu Ante Starčevića pisao je i g.. Miljenko Jergović (https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/behaudin-selmanovic-slikar-koji-je-vjerovao-u-svjetlo-covjekove-duse/)
Behaudina Selmanovića danas smatraju za jednog od najzančajnijeg bosanskohercegovačkih slikara, a njegovih slika nema nigdje u ponudi!
Behaudin Selmanović Selman (Pljevlja, 1915 – Sarajevo, 1972) je bosanskohercegovački slikar. Studirao je na Državnoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937-1943. (Prošao je kroz slikarske škole Krste Hegedušića, Joze Kljakovića i Marina Tartaglie, inače velikana hrvatskog slikarstva. "Od ovog posljednjeg, kod kojeg je bio i na specijalki, upamtio je najviše pouka, od kojih se one, da uvijek treba slikati pred motivom, držao cijelog života", napisali su kustosi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.)
"Živio je i radio teško, mukotrpno slažući potez do poteza poput kakvog srednjovjekovnog zanatlije. Radilo se o rijetko upornom, rijetko poštenom traženju vlastitog izraza pri čemu slikar nije pravio nikakve kompromise sa sredinom i nije joj ni za dlaku popuštao. Njegov profesor, Marino Tartalja, ulio mu je ljubav prema Sezanu i modernoj umjetnosti. Rođeni kolorista, našao je srodnika u Matisu. Orijent je Selmanović nosio u krvi; bio je dio njegove svakidašnjice, gledao ga je sa lehvi ispisanih vizuelno upečatljivim arapskim pismom, sa istočnjačkih ćilima i serdžada. Selmanović je bio ono što se ateljerskim žargonom naziva „čisti likovnjak“, kod njega nema brzih, spontanih izljeva, svaka slika rješava jedan likovni problem." (Azra Begić, parafraz. prema "Umjetnost BiH 1945 - 1974")
Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Za života je imao dvije samostalne izložbe u Sarajevu 1966. i 1971. Za svoj rad dobitnik je Dvadesetsedmojulske nagrade, najvećeg republičkog priznanja. Za života je svoja djela zavještao Republici Bosni i Hercegovini, izuzev djela koja se nalaze kod privatnih lica i institucija. Danas se dio njegove zaostavštine nalazi u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine i drugim galerijama, muzejima i samostanima u BiH.
Prva retrospektivna izložba radova Behaudina Selmanovića otvorena je decembra 1986. godine u UGBiH. Od 1994. jedna osnovna škola u Sarajevu nosi ime Behaudina Selmanovića.[
Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Behaudina Selmanovića, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića je u novembru 2015. godine organizovao niz aktivnosti koje su imale za cilj da pokrenu pitanje značaja ovog umjetnika i njegovog stvaralaštva. U nastojanju da sistematično pristupi istraživanju djela Behaudina Selmanovića, inicirajući jedan novi, sveobuhvatniji pristup različitim slojevima njegovog stvaralaštva, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića organizovao je naučni skup, čiji je temeljni cilj bio prikazati i afirmisati vrijednost Selmanovićevog slikarstva i nemjerljivi značaj koji je njegovo stvaralaštvo imalo u historiji bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. U Bošnjačkom institutu i Umjetničkoj galeriji BiH postavljena je izložba "Behaudin Selmanović 1915 - 2015" na kojoj su izložena djela iz kolekcija galerija, muzeja i samostana Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj djela iz privatnih kolekcija. Bitan segment programa obilježavanja stogodišnjice rođenja Behaudina Selmanovića koji je inicirao i organizirao Bošnjački institut, bio je i edukativno-kreativni rad sa učenicima/ama i studentima/icama. Organizovan je veliki broj tematskih obilazaka izložbe za različite ciljne skupine. Stručno predavanje o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i tematski obilazak izložbe organizovan je za studente/ice historije umjetnosti i likovnih umjetnosti, koji su nakon rada sa svojim mentorima dobili priliku da izlažu svoje radove na studentskoj konferenciji i izložbi koje su organizovane u aprilu 2016. godine u prostorijama Bošnjačkog instituta.
Bošnjački institut priprema zbornik radova sa naučnog skupa o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i katalog izložbe "Behaudin Selmanović 1915 - 2015".
Po uzoru na naučni skup održan u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu, Općina Pljevlja je u novembru 2015. u okviru "Pljevaljskih novembarskih svečanosti" organizovala "Omaž slikaru Behaudinu Selmanoviću povodom stogodišnjice rođenja".

Dostava

Ovaj predmet može biti dostavljen na tvoju kućnu adresu. Dostava je uključena u cijenu.
Dostava

fredyyy

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Oglas objavljen
20.09.2020. u 06:52
Do isteka još
Oglas prikazan
6566 puta

fredyyy

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska