Tomatillo, rajček - mix boja - Physalis philadelphica –domaće sjeme

  • Cijena: 8kn
  • Približno: 1
  • Šifra oglasa: 14173584
  • Objavljen:
  • Do isteka je još:
  • Oglas prikazan: puta
Podaci o oglasu
Lokacija: Međimurska

Opširnije:

U ponudi je 1 paketić s 30 sjemenki tomatilla s fotografije, mješavine ljubičaste, zelene i žute boje. Sjeme je iz mog biovrta, višak vlastitog sjemenja.


Tomatillo (lat. Physalis philadelphica, Physalis ixocarpa) je povrće koje se kod nas najčešće naziva meksička rajčica ili rajček. Iako je kod nas relativno nepoznata vrsta i mnogi nemaju ideje što s njom napraviti dok ju uzgoje, neizostavan je sastojak meksičkih umaka, marinada, juha i salsi – jedna je od temeljnih namirnica u latinoameričkoj kuhinji. Po okusu mene podsjeća na mješavinu okusa jabuke i rajčica, a najbolji je dok se pripremi u nekom od latinoameričkih recepata.
Tomatillo spada u obitelj pomoćnica, dakle srodnik je rajčice. Ipak, u bližem je sredstvu s ostalim vrstama mjehurica (rod Physalis), poput peruanske jagode (Physalis peruviana) ili naše domaće mjehurice (Physalis alkekengi). Kako i plod tomatilla raste u lampionu, još se naziva i ljuskava rajčica. Tomatillo se uzgaja na isti način kao i rajčica. Jednogodišnja je biljka koja najbolje raste na sunčanoj gredici, ali podnosi i laganu polusjenu. Sije se u zatvorenom u teglice u veljači ili ožujku, presadice se presađuju na otvoreno nakon zadnjih mrazeva (sredina svibnja). Za razliku od rajčice, tomatillo može rasti i bez potpornja. On ne raste toliko u visinu koliko voli rasti u širinu, pa računajte na to dok sadite sadnice na gredicu, da ih ne posadite preblizu. Ja ih sadim na razmak otprilike 80 cm jednu od druge.

Svo sjeme u mojoj ponudi je domaće sjeme skupljeno ručno u mom vrtu s odabranih biljaka u kojem se sve uzgaja po prirodnim tehnikama biovrtlarstva.
Sve fotografije objavljene u mojim oglasima moj su autorski rad, te prikazuju točno navedene vrste koje uzgajam i s kojih se skuplja sjeme.

KONTAKT:
Molim kontakt putem e-­maila xeenaa13@gmail.com ili "kontaktiraj oglašivača".
Sjeme i sadnice šaljem poštom, poštarinu plaća kupac.
Cijena poštarine je za običnu pošiljku 5 kn, za preporučenu 12 kn, paket 20 kn nadalje - ovisi o težini. Podatke za uplatu šaljem preko maila, sjeme šaljem u roku od nekoliko dana nakon što je uplata proknjižena. Šaljem i link s uputama za uzgoj na zahtjev.
Ukoliko naručite više predmeta iz moje ponude ­ sve stavljam pod jednu poštarinu.

POKLON:
Za narudžbu iznad 50 kn svaki kupac sam bira 1 paketić cvijeća ili začinskog/ljekovitog bilja na poklon, a za narudžbu iznad 100 kn svaki kupac sam bira ukupno 2 paketića cvijeća ili začinskog/ljekovitog bilja na poklon.

Uspješan uzgoj i puno radosnih trenutaka u vašem vrtu vam želim :)

Pogledajte i moje ostale oglase ("Svi oglasi ovog oglašivača")

Podaci o korisniku

Grad i poštanski broj
40000 Čakovec
Županija
Međimurska
Država
Hrvatska

Elipso