Općeniti savjeti

Razmišljajući o prijevarama, većina smatra da samo kupci mogu biti prevareni. No, istina je drugačija – i kupci varaju! Radi sigurnosti naših korisnika, i kupaca i prodavatelja, pripremili smo pregršt korisnih savjeta. Pročitaj ih, olakšat će ti trgovanje!

  • Trgovati treba na lokalnoj razini, tako što ćeš se s kupcem uvijek sastati licem u lice i provjeriti predmet koji kupuješ te platiti prodavatelju, ako je sve u redu. Nemoj slati novac unaprijed bez provjere predmeta koji kupuješ ili bez osiguranja od prijevare. Isto vrijedi i za prodavatelja - nemoj slati predmet prije nego što ti kupac plati. Ako ništa od navedenog nije izvedivo, preporučujemo korištenje Njuškalove dostave jer jedino tako i kupac i prodavatelj mogu biti sigurni od prijevare.
  • Uvijek se dogovaraj za sastanak na javnom mjestu, kao što je, primjerice, neki popularan kafić, trgovački centar ili gradski trg. I uvijek povedi nekoga sa sobom ili barem reci bliskoj osobi kamo ideš.
  • Nikad nemoj nositi veliku količinu novca sa sobom. Ako želiš kupiti nešto skupo, preporučujemo da se sastaneš s prodavateljem i prvo dobro pregledaš predmet koji kupuješ. Nakon toga, možete se prošetati do tvoje banke kako biste na sigurnom mjestu obavili transakciju.
  • Pomno provjeri predmet koji kupuješ prije nego li ga platiš. Pregledaj ga, po potrebi, i nekoliko puta te postavi precizna pitanja prodavatelju.
  • Koristi zdrav razum. Ako nešto zvuči predobro da bi bila istinito, vjerojatno i jest tako.

Trebaš pomoć?