Energetski certifikat

Energetski certifikat je dokument kojim se predočuju energetska svojstva nekretnine. On daje uvid u kvalitetu nekretnine sa stajališta potrošnje energije odnosno svrstava nekretninu u jedan od osam energetskih razreda (od A+ do G). Energetski razred A+ je najbolji, a razred G je energetski najlošiji.

Što su energetska svojstva nekretnine bolja to je potrošnja energije manja. Primjerice, za stan od 75m2 energetskog razreda B godišnji troškovi grijanja mogu biti i do nekoliko tisuća kn manji od jednako velikog stana koji ima energetski razred E, a koristi isti tip grijanja.

Energetski certifikat važi 10 godina od dana njegova izdavanja, a izdaje se za nekretninu za koju je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje temperature u skladu sa njenom namjenom. Certifikat se ne izdaje za nekretninu koja ima rok uporabe 2 godine i manje, zatim za nekretnine ukupne korisne površine manje od 50m2, te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama.

Sadržaj i izgled energetskog certifikata propisan je pravilnikom.

Njuškalo je član Hrvatske udruge energetskih certifikatora, a naš je Odjel energetskog certificiranja do sad izradio certifikate za 70.000 m2 stambenog i poslovnog prostora.

Članstvom u HUEC-u, stručnoj udruzi za energetsko certificiranje, Njuškalo doprinosi poticanju aktivnosti i unapređenju kvalitete rada u području energetskih pregleda i certifikacije, povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, kao i informiranju javnosti o primjeni, pravilima, propisima i normama za provođenje certificiranja.

Njuškalo je upisan u registar ovlaštenih osoba za obavljanje energetskih pregleda i energetsko certificiranje pod brojem P-633/2014.

Zakon o gradnji koji propisuje obaveze vlasnika nekretnina i ovlaštenih posrednika u prometu nekretninama na snazi je od 1. siječnja 2014. godine.

Za nepridržavanje zakonskih obveza koje se odnose na energetsko certificiranje nekretnina, propisane su novčane kazne u iznosu od 5.000 kn do 10.000 kn za fizičke osobe (vlasnike nekretnine i ovlaštene posrednike u prometu nekretninama) i od 15.000 kn do 30.000 kn za pravne osobe (vlasnike nekretnine i ovlaštene posrednike u prometu nekretninama).

Izradu certifikata možeš naručiti i direktno na 01.6300.844 ili putem e-maila.

Trebaš pomoć?