Ovaj oglas je neaktivan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Prodajem Kombucha gljivu za pripremu fermentiranog napitka

Prodajem Kombucha gljivu za pripremu fermentiranog napitka

Cijena
50 kn ~ 7 €
Šifra oglasa: 32153555

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Trešnjevka - Jug, Prečko

Opis oglasa

Kombucha je kultura kojom uz pomoć samo 3 sastojka (voda, šećer, zeleni ili crni čaj) možete pripremiti pjenušavi napitak bogat probioticima, enzimima i mineralima važnim za očuvanje zdravlja našeg gastrointestinalnog sustava i za poboljšanje probave.

Priprema ovog ljekovitog napitka potječe iz Kine i koristi se jer poboljšava probavu, pomaže pri mršavljenju, čišćenju jetre i detoksikaciji organizma, povećava razinu energije, kosu i kožu čini ljepšom i sjajnijom, a sve te dobre nuspojave posljedica su uklanjanja toksina iz našeg organizma.

Postupak pripreme napitka vrlo je jednostavan i potrebno je:

2 litre vode
2-3 čajne žličice čaja (zeleni ili crni čaj)
150-200 grama šećera (smeđi ili bijeli šećer)
Staklena posuda u koju stane više od 2 litre tekućine i tkanina kojom ćete pokriti staklenku

Zagrijte vodu do vrenja i prilikom kuhanja ili kasnije u vodu dodajte šećer kako bi se rastopio.
Kad voda proključa dodajte čaj. Možete ga držati prema uputstvu 3-5 minuta ili duže.
Ostavite da se čaj ohladi tako da temperatura ne prelazi 20, negdje je navedeno i do 25 stupnjeva. Ovo je važno jer Kombucha ne može preživjeti u vrućoj tekućini i ne može preživjeti bez hrane tj. bez šećera.

Sa Kombuchom dobiti ćete cca 2-3 dcl startne tekućine i u ranije pripremljenu opranu staklenku, ulijte zaslađeni i ohlađeni čaj, startnu tekućinu i Kombucha gljivu. Prekrijte staklenku čistom kuhinjskom krpom, gazom ili salvetom te osigurajte gumicom. Mušice se vrlo često nađu blizu fermentiranih tekućina i važno je da vašu staklenku sa napitkom zaštite od njih.

Trajanje fermentacije različito je i ovisi o temperaturi prostorije. Sobna temperatura kreće se od 20 do 26 stupnjeva i na višoj temperaturi napitak će fermentirati brže. Prema mojem iskustvu fermentacija traje od 4 do 7 dana, a nakon toga je za moj ukus napitak previše kiseo. No razina kiselosti, a i uvjeti fermentacije mogu biti različiti i to utječe i na trajanje fermentacije. Moguće je da ćete željenu kiselinu i pjenušavost dobiti tek nakon 10 dana. Najbolje je drvenom ili plastičnom žlicom povremeno isprobati okus i sami ćete prosuditi kada je napitak dovoljno kiseo i pjenušav.

Kad čaj postigne željeni okus, izvadite Kombuchu čistim rukama iz posude i operite je u hladnoj vodi.
U posudu ulijte novi ohlađeni i zaslađeni čaj i vratite gljivu natrag na hranjenje i fermentaciju. Nemojte zaboraviti ostaviti otprilike 2-3 dcl startne tekućine iz prethodno napravljenog napitka.
Za vrijeme novog procesa fermentacije na površini će vam se napraviti novi tanki sloj - to je nova gljiva koja raste.
Vremenom ćete dio gljiva moći spremiti u novu staklenku, te ih čuvati u tekućini zaslađenog čaja. Tako pohranjene mogu stajati tjednima.

Za sve informacije i dodatne savjete možete me kontaktirati putem telefona ili e-mail adrese
Oglas objavljen
10.08.2020. u 23:48
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
50 puta