Prirodni teatar

  • Cijena: 1.100kn
  • Približno: 146
  • Šifra oglasa: 5551101
  • Objavljen:
  • Do isteka je još: do prodaje
  • Oglas prikazan: puta
Podaci o turističkom programu
Termin: 04.09. - 08.09.2012.
Trajanje: 5 dana
Cijena: 1.100 kn

Sadržaji:

  • Kratka putovanja
  • Ostalo

Mjesta polaska:

  • Primorsko-goranska
Prirodni teatar u čarobnom svijetu prirode stopljeni sa zemljom, vodom, zrakom i vatrom... u potrazi za 5-im elementom. Kroz putovanje Vas vode talijanski umjetnici Adolfo Z., Silvia P., i Sandra B.
Program teatra:
1. dan - pokret
2. dan - zvuk
3. dan - ritam
4. dan - čulo
5. dan - cjelina
Program teatra se izvodi u Zelenom viru u srcu Gorskog kotara.

Prijave se primaju do 08.08.2012.
Broj osoba je ograničen!
Vrajži prolaz, Zeleni vir i spilja Muževa hiša još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom čija površina iznosi oko 200 ha. Nalazi se na području Općine Skrad, na nadmorskoj visini od 302 - 649 m. Posebnu atrakciju rezervata predstavlja bujna šumska vegetacija kojom je odjenut cijeli krajolik, zahvaljujući čemu je ovaj biser goranskog dijela Primorsko – goranske županije poznat i izvan hrvatskih granica.

Zeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke spilje što se nalazi podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene niz koju se, kao kakva bijela zavjesa, ruši potok obasipajući ulaz tisućama kapljica. Ime je dobio po smaragdno – zelenoj boji vode jezerca čiji se izvor u spilji i ne primjećuje. Njegove vode, zahvaćene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale, izgrađene 1921. godine, koja je ujedno i prva hidrocentrala sagrađena u Gorskom kotaru.

Među prirodnim osobitostima kojima je priroda obilato podarila okolicu Skrada, Vrajži prolaz zauzima posebno mjesto. Jedan je od najljepših Hrvatskih kanjona pun divlje romantike. Kroz usku guduru, jedva dva metra široku, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se, divlje šumeći, planinski potok Jasle. Nad njim, na nosačima usječenim u živu stijenu, načinjene su galerije i mostići kojima se prolazi. Naokolo su strme stijene, a u dubini, pod nogama huči zapjenjen potok. Kako se pritom osjeća prolaznik, ne treba posebno opisivati…Put kroz tu bučnu stihiju završava podno ulaza u spilju Muževa hiša gdje se nekada stanovništvo skrivalo pred Turcima. Prostranim se hodnikom dužine 200 m ulazi u dubinu spilje , a na njezinom je kraju manja dvorana s jezercem.U spilji ima nekoliko stalagmita i stalaktita, a temperatura vode i zraka je konstantnih 8 stupnjava. Istraživači spilje ovdje su pronašli najrjeđi primjerak naše faune - čovječju ribicu. Za dublje razgledavanje spilje potrebno je ponijeti svjetiljku.
Pošalji upit