Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • VIRGINIA PUZAVAC - DIVLJA LOZA - sjeme (1000x)

VIRGINIA PUZAVAC - DIVLJA LOZA - sjeme (1000x)

Cijena
13,14 €
Šifra oglasa: 7627145

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska

Opis oglasa

Virginia puzavac, pet-lisni bršljan, ili pet prstiju (Parthenocissus quinquefolia) je divlja loza porijeklom iz istočne i središnje Amerike, jugoistočne Kanade, istočnog Meksika i Gvatemale, na zapadu - Manitoba , Južna Dakota, Utah i Texas. Parthenocissus quinquefolia je također poznat kao Woodbine iako se to može odnositi na druge biljne vrste. Jedno ime je i orlovski nokti.
To je plodan penjač, dolazi do visine od 20 do 30 metara u divljini. Penje se na glatke površine koristeći male debele brkove sa snažnim ljepljivim jastučićima veličine 5 mm. Listovi se sastoje se od pet letaka (rijetko tri letka, posebno na mlađim lozama) priključenih iz središnje točke lisne peteljke, i kreću 3 do 20 cm (rijetko 30 cm) u promjeru. Leci su nazubljenih rubova. Vrsta se često miješa s Parthenocissus vitacea, koja ima isto lišće, ali nema ljepljive jastučiće na kraju svojih vitica.
Cvjetovi su mali i zelenkasti, zriju u kasno ljeto ili ranu jesen s malim tvrdim crnim bobicama kao plodovima 5-7 mm u promjeru. Ove bobice sadrže oksalne kiseline, koje su tek umjereno otrovne za ljude i druge sisavce. Bobice pružaju važan izvor hrane zimskim pticama.
Virginia puzavac se uzgaja kao ukrasna biljka, zbog svoje duboke crvene do tamnocrvene boje lišća. Često se može vidjeti da pokriva telefonske stupove ili stabla. Puzavac može pokrivajući ubiti okolnu vegetaciju jer time sprječava sposobnost fotosinteze. Virginia puzavac se može koristiti kao prirodno zamračivanje unutrašnjosti kuća puštajući ga da se penje po vanjskom zidu, zadržava hlad nijansirajući površinu zida tijekom ljeta, štedi novac za klima uređaj. Amerikanci koriste biljku kao biljni lijek za proljev, otežano mokrenje, otekline, i ukočenost čeljusti. U Kanadi vrtni centri prodaju mali list loze pod nazivom Engelmann Ivy.

Ponuda:

1000 sjemenki - 99 kn

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233
Oglas objavljen
17.01.2019. u 20:54
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
7921 puta