• ŠIROKOLISNA VEPRINA - sjeme
  • Nemoj propustiti priliku!

ŠIROKOLISNA VEPRINA - sjeme

Cijena
7 €
Šifra oglasa: 10542664

Osnovne informacije

Lokacija
Splitsko-dalmatinska, Baška Voda, Promajna
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

Širokolisna veprina (Ruscus hypoglossum) je trajni zimzeleni polugrm pridignute ili polegnute, slabo razgranate stabljike s duguljastim do eliptičnim listovima koji su kožnati, mekani i sjajni.Vrh lista je ušiljen ali mekan, dostiže dužinu od 3-11 cm, a širina mu je od 1-5 cm. Biljka cvate u ožujku, travnju i svibnju. Na mjestu cvijeta, u jesen se pojavljuju jedna do dvije crvene bobe promjera 1-2 cm koje dozrijevaju od rujna do prosinca. Po spolnosti biljka je dvodomna. Unutar opni bobe sadrže po dvije sjemenke. Veličina ploda i sjemenki ovisi o geografskom staništu i kvaliteti zemljišta gdje raste.

Nalazimo je u prirodi na području srednje Europe, u Hrvatskoj je rasprostranjena na području Slavonije, Hrvatskog zagorja, Velebita,… Po ljekovitosti širokolisna veprina ima slične karakteristike sastava i djelotvornosti ali se zbog ugroženosti ne bi trebala koristiti prema zakonu o zaštiti prirode.

Mekolisna – širokolisna veprina se kao ukrasna vrsta koristi kao pokrivač tla u vrtovima i na urbanim zelenim površinama te u cvjetnim aranžmanima. Raste relativno sporo i dostiže manje dimenzije, zbog čega je pogodna za sadnju po okućnicama, ne traži puno prostora i ne širi se. Ovu biljku ne nalazimo u većim skupinama kao oštrolisnu veprinu (vidi ponudu), puno je rjeđe nalazimo u prirodi, pa se o njoj moramo brinuti i zaštiti je od izumiranja.

Zastupljena je kao sadnica za dekoriranje luksuznih interijera i exterijera, a naročito je prisutna u cvjećarstvu kao sastavni dio svečanih ukrasnih aranžmana kod vjenčanja i drugih svečanosti. U prirodi ili u kultiviranim nasadima gotovo je uvijek nalazimo u zasjenjenim položajima jer ona ne voli mnogo sunca. Traži dobro plodno zemljište i vlažno propusno tlo. Ipak ako želimo više crvenih ukrasnih boba na biljci uzgajati ćemo je u polusjeni.

Kao i mnoge druge ljekovite biljke tako i veprina bilo oštrolisna ili mekolisna, bila je poznata i cijenjena od najranije povijesti. Za liječenje se koristi cijela biljka s korijenom, koji je najljekovitiji dio biljke. Plod se koristi u liječenju svih vrsta kamenaca u mokraćnim kanalima, bubrezima, mokraćnom mjehuru, te za jačanje sluznice. Nadzemni dio biljke s korijenom koristi se za izlučivanje suvišne vode iz organizma, za otapanje kamenaca, izlučivanje mokraćne kiseline. Korijen veprine djeluje diuretično, liječi proširene vene i hemoroide, pomaže kod poremećene cirkulacije u šakama i stopalima, te u mozgu. Općenito poboljšava metabolizam unutarnjih organa i djeluje stabilizirajuće na psihofizičku uravnoteženost čovjeka, te revitalizira organizam.

Ponuda:

5 sjemenki - 7 E

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.

PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6

Paypal: tripalo@net.hr

Mail: tripalo@net.hr

Mob: 091 - 90 - 90 - 988
099 - 22 - 33 - 233

Karta

Objekti u blizini

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Oglas objavljen
15.08.2021. u 22:37
Do isteka još
do prodaje
Oglas prikazan
3636 puta

tripalo-kruno

Svi oglasi ove trgovine
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
  • Adresa:  bratuš 68, 21320 Baška Voda, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska