POTOČARKA , DRAGUŠAC

  • Cijena: 10kn
  • Približno: 1
  • Šifra oglasa: 1781466
  • Objavljen:
  • Do isteka je još:
  • Oglas prikazan: puta
POTOČARKA (DRAGUŠAC)
( Nasturtium officinale )

---MOŽE I SLANJE U INOZEMSTVO---
Svakodnevno konzumiranje listova potočarke ili dragušca, trajne vodene biljke koja raste na izvorima, čistim potocima, rijekama i u jarcima s čistom vodom moglo bi znatno smanjiti izglede za razvoj raka, smatraju znanstvenici sa Sveučilišta Ulster.
DRAGUŠAC, potočarka (Nasturtium officinale); samonikla i kultivirana biljka. Bogata je vitaminima C i E, karotenom i mineralima (osobito željezom i jodom). Koriste se listovi: za dodatak sendvičima, salatama, juhama, za ukrašavanje... Koristan je u dijetama za pročišćavanje krvi i jetre, pomaže kod anemije, šećerne bolesti, plućnih oboljenja, reume, problema s jetrom i žuči, kožom; potiče cirkulaciju.

Potočarka u krvi podiže razinu korisnih spojeva i smanjuje razinu onih štetnih. Razina antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina povećala se, a razina potencijalno štetnih triglicerida u krvi smanjila za prosječno 10 posto. Čitava biljka, upotrebljava se i kao ljekovito sredstvo i kao hrana. Kao ljekovito sredstvo su je propisivali već staroegipatski liječnici. Ranije se upotrebljavala u svježem stanju i osušena kao antiskorbutik, antiskrofulozum, antineuralgik i kao sredstvo protiv groznice. Uživanje ove biljke u svježem stanju vrlo je zdravo. Sok vrijedi više od suhe biljke. Još i danas je u narodu poznato uzimanje svježih listova za čišćenje krvi, kao lijek protiv osipa i u bolestima bubrega i jetara
Znanstvenici su preporučili konzumiranje svježih listova dragušca - kao salatu ili konzumiranje svježe iscijeđenog soka te biljke.Sijati na sjenovitom mjestu i neka zemlja uvijek bude vlažna!!!

NUDIM 1000-2000 SJEMENKI --- JAKO SITNO SJEME !

---može i slanja poštom--MOŽE I SLANJE U INOZEMSTVO----