Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Medvjeđi luk / Čistač krvnih žila / Domaće sjeme
  • Medvjeđi luk / Čistač krvnih žila / Domaće sjeme
  • Medvjeđi luk / Čistač krvnih žila / Domaće sjeme
  • Medvjeđi luk / Čistač krvnih žila / Domaće sjeme

Medvjeđi luk / Čistač krvnih žila / Domaće sjeme

Cijena
1,06 €
Šifra oglasa: 12569628

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Retfala
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

Medvjeđi luk – čistač krvnih žila

Medvjeđi luk,srijemus (lat. Allium ursinum).

Pakiranje 10 sjemenki.

Trajnica je s duguljastom bjeličastom lukovicom (promjera oko 1 i dužine 2-6 cm) obavijenom bijelom prozirnom kožicom. Stabljika je uspravna, gola, na presjeku trokutasta ili gotovo okrugla, visoka 20-30 cm. Sjajni, tamnozeleni listovi, najčešće dva, samo ponekad tri na jednoj biljci, imaju dugačke peteljke, široki su i plosnati, pri vrhu ušiljeni. Sitni bijeli zvjezdasti cvjetići pojavljuju se od travnja do lipnja i formiraju plosnati cvat, nalik na štitac, koji je prije no što se rascvjeta ovijen bjeličastim ovojem. Plod je tobolac s više crnih sjemenki koje raznose mravi. Cijela biljka intenzivno miriše na češnjak, osobito ako se protrlja ili zgnječi u ruci.

Srijemuš je kao začin i povrće dekorativnog izgleda pogodan za sadnju u vrtu, najbolje ispod neke voćke ili grma. Razmnožava se sijanjem sjemena, no najjednostavnije je u vrijeme cvatnje, ili odmah nakon nje, biljku iskopanu iz šume posaditi na sjenovito ili polusjenovito mjesto u vrtu.

Ljekovitost srijemuša poznavali su već stari Rimljani i smatrali ga čak djelotvornijim od bijelog luka. Za razliku od većine drugih ljekovitih biljaka ne koristi se u sušenom stanju jer tada gubi ljekovitost. Sadrži alicin koji ima antibiotsko djelovanje, etericno ulje s alilsuldima, biološke katalizatore te do 15% polisaharida izgrađenog od voćnog šećera. Listovi su bogati C vitaminom (20-50 mg%), a sadrže i oko 7 mg% karotina. Najčešće se koristi protiv povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi i kod ateroskleroze, no ima i brojna druga pozitivna djelovanja. Smatra se da poboljšava pamćenje, pomaže kod vrtoglavice i pritiska u glavi te služi kao preventiva od infarkta. Odlično je sredstvo protiv prekomjerne sluzi u dišnim organima, kod slabog apetita, bolesti jetre, upala mokračnih kanala, tvrde stolice, akutnih i kroničnih proljeva, crijevnih parazita. Čisti krv od nagomilanih otrova i time ublažava tegobe kod reume, gihta i kožnih bolesti, osobito lišajeva. Teže zacjeljive rane brže će zacjeliti ako se mažu sokom srijemuša. Osobe s osjetljivim želucem teško podnose uobicajene pripravke od srijemuša, ali mogu 2-3 lukovice staviti u toplo mlijeko i nakon 2 sata stajanja piti tako dobiveni pripravak u gutljajima.

Tinktura od listova
200 g listova usitniti i preliti s litrom rakije. Zatvoriti i ostaviti da odstoji 3 tjedna, uz povremeno miješanje ili protresanje. Procijeđenu tinkturu čuvati u tamnoj, dobro zatvorenoj boci. Uzimati dva do tri puta dnevno po jednu malu (čajnu) žlicu tinkture umiješane u malo vode ili čaja.

Tinktura od lukovica
300 g lukovica oprati i očistiti. U staklenu ili porculansku zdjelicu staviti 2 dl rakije, dodavati jednu po jednu lukovicu i gnječiti ju u tekućini da ne potamni u dodiru sa zrakom. Dobivenu masu preliti u staklenku sa širokim grlom, dodati 8 dl rakije, dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mjestu oko 3 tjedna uz povremeno miješanje ili protresanje. Nakon toga procijediti i koristiti kao i tinkturu od listova.

Svježi sok od medvjeđeg luka
Dvije šake listova ili lukovica izmiješati u električnoj mješalici sa 100 ml vode, ocijediti i spremiti u hladnjak. Dva do tri puta dnevno uzimati jušnu žlicu soka.

Vino od srijemuša
Šaku sitno nasjeckanih listova kratko prokuhati u 3 dl bijelog vina. Zasladiti medom po ukusu i piti tijekom dana u gutljajima.

Ukiseljene lukovice srijemuša
Sastojci. 150 g opranih i očišćenih lukovica, 100 g octa, 1 žličica sjemena bijele slačice (gorušice), 0,5 cm sitno nasjeckanog korijena svježeg đumbira, malo soli (1 žličica) i šećera. Priprema: zakuhati ocat sa začinima, dodati lukovice i kuhati par minuta. Lukovice izvaditi, slagati u ugrijanu, steriliziranu staklenku i zaliti octom. Zatvoriti i ostaviti stajati 3 tjedna da se sastojci prožmu.

Srijemuš u kuhinji
Mladi i sočni listovi ubrani tijekom proljeća pripremaju se kao špinat (često uz dodatak listova koprive), koriste kao ukusan dodatak salatama, umacima, varivima, juhama, jelima od ribe i mesa. Od njih se pripremaju sirni namazi, omleti, rižota, okruglice sa sirom i njoke, popećci. Dodaju se u nadjev za pite, palačinke i jastučiće od tijesta. Lukovice se mogu kiseliti, a nezreli trodjelni plodovi, ubrani početkom ljeta, koriste se kao pikantan začin i često se nazivaju „kapare medvjeđeg luka“. Cvjetovi služe kao dekoracija, a cvjetni pupoljci se također mogu kiseliti.

Krem juha od listova srijemuša
Sastojci: 2-3 šake medvjeđeg luka, 1 glavica crvenog luka, 2 krumpira, 2 žlice ulja, 0,75-1L povrtnog temeljca (ili vode), sol, papar i vrhnje po želji. Priprema: Opranim listovima srijemuša odstraniti peteljke i narezati ih na rezance. Krumpir oguliti i narezati na kockice. Na zagrijanom ulju pirjati crveni luk, dodati mu medvjeđi luk i krumpir te zaliti temeljcem da povrće bude prekriveno. Kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša (20- 30 minuta) i izmiksati štapnim mikserom. Vratiti na vatru, dodati temeljac do željene gustoće i začiniti solju i paprom po ukusu. Po želji dodati i vrhnje.

Pita od prhkog tijesta s medvjeđim lukom
Sastojci za prhko tijesto: 250g oštrog brašna, 125 g maslaca, 100 g svježeg sira, ½ žličice praška za pecivo,1 jaje, ½ žličice soli. Priprema: Od sastojaka umijesiti tijesto, oblikovati ga u lopticu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak najmanje pola sata. Tanko ga razvaljajti i obložiti njime kalup premazan maslacem. Tijesto na dnu kalupa na nekoliko mjesta izbosti vilicom i peći 15 minuta na 180-200º C. Sastojci za nadjev: 150-200g sitno isjeckanih listova medvjeđeg luka, 100g dimljene slanine, 275 g svježeg sira, 250 g vrhnja, 2 jaja, malo maslaca, sol i papar po ukusu. Priprema nadjeva: na maslacu lagano propirjajti listove medvjeđeg luka i dodati slaninu izrezanu na kockice. U ohlađeno umiješati sir, razmućena jaja, vrhnje i začiniti po ukusu. Na polupečeno tijesto izliti nadjev i sve zajedno peći još oko 30 minuta tj. dok nadjev ne očvrsne.

Zeleni njoki
Sastojci: 70 dag kuhanih, propasiranih krumpira, 25 dag brašna, 1 veće jaje, 1 vezica medvjeđeg luka (oko 15 dag), 1 žlica maslaca ili masti, malo soli. Priprema: krumpire skuhati u ljusci, oguliti i još vruće propasirati ili izribati. Listove srijemuša prokuhati, dobro ocijediti i usitniti. Od svih sastojaka umijesiti mekano tijesto i razdijeliti ga u tri dijela. Radnu površinu pobrašniti i od svakog dijela oblikovati kobasicu debljine palca. Rezati svakih 2-3 cm njoke i oblikovati ih tako da se njima prođe preko ribeža ili vilice. Stavljati ih u zasoljenu kipuću vodu i kuhati dok ne isplivaju (dvije do tri minute). Servirati uz ribani parmezan, umak od rajčice ili kao prilog uz gulaš, pašticadu i sl.




Sjeme iz naše ponude je domaći uzgoj. U proizvodnji se baziramo isključivo na prirodnoj prihrani biljaka kao što su npr. gavez i kopriva.
Svake sezone sjeme se ručno prikuplja, čisti i priprema u paketiće, te deklaracijom plombira. Fotografije našeg uzgoja nalaze se na našoj internet stranici pod sekcijom Galerija.

Poklon pakiranja šaljemo uz svaku narudžbu. Poklon paketiće šaljemo prema našem izboru ovisno o sezoni. To je naš mali doprinos kako bi obogatili Vaš vrt.




-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Molimo da svoju narudžbu napravite putem naše internet stranice WWW.PLANTHOUSE.HR gdje možete vidjeti sve potrebne informacije o načinu plaćanja, uzgoju, dostavi, i imati svoju narudžbu potvrđenu u pisanom obliku.

Kontakt mail: info@planthouse.hr
Internet stranica : WWW.PLANTHOUSE.HR


Kliknite na "POSJETITE OVU NJUŠKALO TRGOVINU" da biste vidjeli sve oglase.

Karta

Oglas objavljen
21.11.2022. u 09:58
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
15774 puta