Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Maca / Lepidium Meyenii / Ljekovito / Sjeme
  • Maca / Lepidium Meyenii / Ljekovito / Sjeme
  • Maca / Lepidium Meyenii / Ljekovito / Sjeme
  • Maca / Lepidium Meyenii / Ljekovito / Sjeme
  • Maca / Lepidium Meyenii / Ljekovito / Sjeme
  • Maca / Lepidium Meyenii / Ljekovito / Sjeme

Maca / Lepidium Meyenii / Ljekovito / Sjeme

Cijena
0,93 €
Šifra oglasa: 13883019

Osnovne informacije

Lokacija
Osječko-baranjska, Osijek, Retfala

Opis oglasa

Pakiranje: 10 sjemenki.
Kompletnu ponudu naših povrtnica, začinskog i ljekovitog bilja možete pogledati direktno na linku:
https://planthouse.hr/kategorija-proizvoda/sjeme/sjeme-povrca/

Biljka maca (čita se maka), botaničkog naziva Lepidium meyenii je neugledna, vrlo otporna biljka iz porodice Cruciferae, crvenkastog korijena sličnog rotkvici. Korijen mace obično se suši i uskladišten može trajati 7 godina. Tijekom vremena Inka, legenda kaže, Inke ratnici prije bitke uzimali bi ovi biljku koja bi im dala ogromnu snagu. Tako, već prije 5000 godina, Maca je već imala reputaciju da jača snagu i da je dobra za povećanje plodnosti. Maca je danas sve popularnija zbog svojih blagotvornih afrodizijačkih svojstava i općenito jačanja organizma. Maca se još zove i peruanski korijen. Zbog povećane potražnje za ovom biljkom, u Peru je svake godine sve više površina pod ovom biljkom.

Razmnožava se sjemenom, nakon sadnje počinje klijati od roku 5 dana. Maca se razlikuju u veličini i obliku korijena, pa može biti trokutasta, spljoštena kružna, sferna ili pravokutna. Može biti zlatna, crvena, ljubičasta, crna i zelena. Raste dobro samo na hladnijoj klimi na zemljištima koja su siromašnija solima. Ali kako sve tako je i ova biljka prilagođena da raste u nižim predjelima i u toplijim krajevima. Može se uzgajati zajedno sa krumpirom. Treba joj 8 do 10 mj. da postigne zrelost za branje. Koriste ju za jelo ljudi (brašno, sok, prženje, sušenje) i kao hrana za životinje.

Predstavlja glavni izvor energije, jer je bogata bjelančevinama, vlaknima, ugljikohidratima, sadrži oko 10% kalcija i značajnu količinu magnezija i kalija. Sadrži i željezo, silicij, magnezij, jod, a od vitamina tiamin, riboflavin i askorbinsku kiselinu. Jedu je kao pečeni korijen ili ga suše, melju i spravljaju kao kašu ili kao prah piju s mlijekom. Inke su poznavale osobine ovog korijena već prije 10.000 godina. U svijetu postaje poznata tek 60-ih godina 20. stoljeća, nakon istraživanja botaničara iz Lime, gdje je potvrđena i njena ljekovitost. Za razliku od kemijskih preparata, nema nikakvih štetnih nuspojava, pa se može uzimati svakodnevno i u većim količinama. Maca ublažava simptome menopauze i hormonalnih poremećaja, može liječiti i sterilnost kod muškaraca jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermija, sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze,podiže energiju i jača imunološki sustav ,pomaže u borbi protiv sindroma kroničnog umora. Maca se ne smije uzimati za vrijeme trudnoće i dojenja. Osobe koje imaju bolesti žuči i jetre, ili ako imaju visoki tlak, svakako se trebaju konzultirati s liječnikom prije korištenja mace Na tržištu se može naći u obliku praha, kapsula ili svježa.

Nutritivne vrijednosti korijena mace:

Ugljikohidrati 59 % Željezo 16.6 mg
Proteini 10.2 % Mangan 0.8 mg
Masti 2.2 % Bakar 5.9 mg
Vlakna 8.5 % Cink 3.8 mg
Voda 10.4 % Natrij 18.7 mg
Vitamin B1 0.20 mg Kalij 2050 mg
Vitamin B2 0.35 mg Kalcij 150 mg
Vitamin C 10 mg
Vitamin E 87 mg


Sjeme iz naše ponude je domaći uzgoj. U proizvodnji se baziramo isključivo na prirodnoj prihrani biljaka kao što su npr. gavez i kopriva.
Svake sezone sjeme se ručno prikuplja, čisti i priprema u paketiće, te deklaracijom plombira. Fotografije našeg uzgoja nalaze se na našoj internet stranici pod sekcijom Galerija.

Poklon pakiranja šaljemo uz svaku narudžbu. Poklon paketiće šaljemo prema našem izboru ovisno o sezoni. To je naš mali doprinos kako bi obogatili Vaš vrt.




Dostava je putem Hrvatske pošte.
Plaćanje je po preuzimanju ili predračunu.

Preferiramo da svoju narudžbu napravite putem naše internet stranice WWW.PLANTHOUSE.HR gdje možete vidjeti sve potrebne informacije o načinu plaćanja, uzgoju, dostavi, i imati svoju narudžbu potvrđenu u pisanom obliku.

Kontakt mail: info@planthouse.hr
Internet stranica: www.planthouse.hr


Kliknite na "POSJETITE OVU NJUŠKALO TRGOVINU" da biste vidjeli sve oglase.
Oglas objavljen
28.02.2020. u 10:06
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
6695 puta