Bamija - Okra

  • Cijena: 10kn
  • Približno: 1
  • Šifra oglasa: 2172316
  • Objavljen:
  • Do isteka je još:
  • Oglas prikazan: puta
Bamija (lat. Hibiscus esculentus) je grmolika biljka koja se razgrana onoliko koliko ima slobodnog prostora. Visine je otprilike 60 cm, a u povoljnim uvjetima čak i više. Bamija sadrži vitamine A i C i dobar je izvor željeza i kalcija. Također sadržava škrob, nešto masnoća te riboflavin.
S obzirom na sva ljekovita sredstva kojima se bamija može podičiti, trebali bismo je češće uvrstiti na jelovnik. U prvom redu, bamija se može jesti sama, skuhana na lešo. Upravo je tako pripremaju u južnom dijelu SAD-a gdje se sadi još od 17.stoljeća. Za one koji nisu nikad okusili bamiju, njezin se okus najbolje može opisati kao približan okusu mahuna. Prilikom kupnje bamije, treba obratiti pozornost na to da ne bude duža od 3 cm – što je kraća, to je bolja. U slučaju da pronađete svježu bamiju, čistite je jako oštim nožićem tako da joj odstranite nepotrebne dijelove (dio s peteljkom i vrh), a da pritom ne oštetite samu mahunu iz koje bi u protivnom mogla iscuriti sluz koja kasnije daje jelu karakterističan okus te pomaže pri zgušnjavanju umaka. Ono što je također bitno naglasiti je da bamiju treba dobro osušiti svaki put kad je perete.

Osim toga, bamija se jako dobro slaže s raznim vrstama mesa, a najčešće se kombinira s janjetinom. U takvim se receptima kao redovit sastojak može pronaći umak od rajčice koji svemu daje potrebnu sočnost. Tako pripremljena, bamija se konzumira uglavnom na istočnim dijelovima Mediterana. Osim s janjetinom, može se kuhati i s drugim vrstama mesa – može se dinstati pa miješati s teletinom što daje ukusno i hranjivo varivo. Prilikom kuhanja treba biti na opezu da se bamija ne raskuha jer bi se u protivnom mogla raspasti.
Zanimljivo je spomenuti i da se od bamije proizvodi ulje koje se dobija od sjemena bamije – ima ugodan okus i miris i visok udio nezasićenih masnih kiselina, a bamija se može kosistiti i kao zamjena za kavu!
--nudim 35 komada--