Ovaj oglas je prodan.

Pronjuškaj slične oglase.

  • Dubravka Ugrešić - Štefica Cvek u raljama života
  • Dubravka Ugrešić - Štefica Cvek u raljama života
  • Dubravka Ugrešić - Štefica Cvek u raljama života
  • Dubravka Ugrešić - Štefica Cvek u raljama života

Dubravka Ugrešić - Štefica Cvek u raljama života

Cijena
1,99 €
Šifra oglasa: 22851968

Osnovne informacije

Lokacija
Koprivničko-križevačka
Stanje
novo

Opis oglasa

Dubravka Ugrešić - Štefica Cvek u raljama života - izdavač Večernji list Zagreb, 2004. godine, 13 x 21 cm, tvrdi uvez i papirnati omot, 110 stranica.
Knjiga je nova, vanjski omot ima jednu crtu - stanje je vidljivo na slikama.


"Kratki roman Štefica Cvek u raljama života pravi je biser ludističkoga parodiranja bitnih pitanja književnoga posla. Duhovito se poigravši jednim od, kod čitateljica osobito, najpopularnijih žanrova trivijalne literature, ljubićem, autorica svoju sličicu iz urbanoga života s ne-junačkom junakinjom u središtu, malom daktilografkinjom u potrazi za srećom i ljubavi svog života, gradi po uzoru na krojne arke, u to doba neizostavan dio ženskih časopisa. Podnaslovljen kao Patchwork Story, s naslovima ulomaka koji sadrže sve obvezne termine u krojačkome poslu: heftanje, falcanje, futranje, krajcanje, fircanje, cufanje, ciganje, endlanje..., pa čak i grafičkom opremom, s mnoštvom oznaka za krojenje i šivanje, poput škarica i crtica, roman slijedi svoju zadanu formu, a unutar nje široko se polje otvara autoričinu razigranom, dobrodušnom ismijavanju podjednako literarnih klišeja koliko i, gotovo proročki, suvremene civilizacije skrojene po pravilima masovne komunikacije i opće estradizacije. U osnovno narativno tkivo, ili tkanje, da ostanemo u primjerenoj terminologiji, autorica pak "ušiva" fragmente tuđih književnih djela (njezina Štefica čita, i citira obilno, Flaubertovu Gospođu Bovary), ali i cijeli niz neliterarnih tekstova, poput pisama ili savjeta iz novina, a dodat će i mnoštvo "zakrpa" autopoetičkoga karaktera, među kojima je najvažnija završnica romana naslovljena Završna obrada modela s "uputama" o onome "što je pisac htio reći" i kako je to odlučio reći.
Zabavna i smiješna, Ugrešićkina Štefica Cvek učas je osvojila čitateljstvo, a s uspjehom je prenesena i na film. Književna je pak kritika drži jednim od paradigmatskih djela hrvatske postmoderne i njezina "ženskog pisma"."


Uz svaku kupljenu knjigu poklanjam bookmarker!

Slanje nakon uplate - poštom 18,00 kn.


Pogledajte i moje ostale oglase - više predmeta, jedna poštarina!
Oglas objavljen
18.02.2018. u 11:55
Do isteka još
oglas istekao
Oglas prikazan
323 puta